Zirudela
d’la cà in campagna
dovv spass as bev e as magna
se sta bàn in cunpagni
beli doni e bi usii;
Sàbet e dmanga e anc chi etar dè
socuant amig is trovan lè
par la pio’ se sta in baraca
sanza fig e sanza giaca
par truvér mod e manira
tot i dè ed fér gnir sira
par magnér, bavver , cantér
ai e’ anc na vasca par nudér
ma piò spass sta pur sicur
par scarzér e turs pr’al cul.
Se alla Bamba et vu arivér
a t’insegn la stré da fér
da San Pir va a Sant Albèrt
ma tin bàn i ucc avèrt,
dala cisa tu a man drètta
po’ a sinestra na stré drètta
quand ti in fònd a quassta vi
gira vers la ferovi
ecco, frena, ti arivé
dri a la zéda ai è un bel pré
chl’è custé un bél pò ed sudaur
anc se adés ai è un trataur
ch’l è un regal d’un bàn amig
ch’al sa presenté Arig.
Al ciamén al Presidànt
al cgnoss soul zant inpurtànt
sempar in gir pr’i so aféri
ed cugnomm fa Tassinéri.
So muièr l’as ciama Eva
ai zug ed chert crad d’esér breva:
“Titti, Evita, bel Pirèn
gni mo in zà ch’a fén un tavlèn”.
Mentar in pgnata as cus la pasta
i armesdan al chért par na canasta:
“Socmel, Titti, ti bàn lanta
as cus premma la pulànta,
Pavi l’à propri rasàn
quand al dis con convinziàn
che a zuger tig l’è una piéga
e ti piò longa d’na luméga”
Què la Titti la s’incaza
e la dvénta paonaza:
“Ah, srèv me lànta a zughér?
i c… vuster av presi fér.
intant , vest ch’a ni psi piò
mè a iò sré, ciapè mo sò!.”
Piero intànt al conta i pont
tant l’è avié a fér i cont
l’è al ragiunir d’la cunpagni
“A i è da paghér, gni mò què, gni “
Bruno al va in tal catuèn
e al tira fora i biglitèn
“ Un euro e trénta pr’i bulon,
sét e vènt pri macaron….
Al va ed long tota la sira
fèn ch’lè in péra , po’ al suspira
Pirèn séra la valisa:
“ Vliv di sold? An i n’è brisa!”
Par mantgnir bàn stè baraca
incion pol batèr la fiaca
con d’la colaboraziàn
as risolvèn el questiàn.
Ogni sména quater sozi
i’an d’andér par i negozi
a fér la spaisa e da magnér
ai è la tévla da parcér
po’ as pulès, is léven i piat
l’è un lavurir da dvintér mat.
Tra chi etèr soul suquant
i dan ‘na màn ai lavurant.
Quand el turèn l’è finè
e anc el stiér l’è sté pulè
i s’ardusan par la piò
a bavver quel sota al barsò.
Selta sò una faza moffa
la dis:” Socmel.. sa son stoffa,
saviv s’av deg mi bii ragàz
par trai smén an fag piò un caz !
Pr’etar quater ien pinsir
par la sména c’ha da gnir
Da vènt an gira sta roda
e agn’è brisa mod c’la croda.
Ai è un mocc d’étar mansiàn
par fér la manutenziàn
e tgnir in aurdèn la cassènna
da la séla a la cantènna.
Con la so bursa d’usvei
Psiche al fa un bel sgumbei
al dimastra du balus
s’ai è da mètter a post el lus.
L’intervèn dal volt Bonora
ch l’è un mecanic sanza pora
omen ed pochi pugnàtt,
col martél e col pinzàtt
con el cev e col tanai
al sistema tot i guai.
Ma la Bamba l’è un sit tél
dovv as magna in mod speziél
l’è arnumé in tota la zona
par la so cusènna bona.
Ogni arzdoura l’a al so piàt
par nueter l’è un bél fàt
parchè as magna anch in tànt
dimondi mei ch’al ristorànt
se quelcdon an i cràd brisa
ai pol scumetèr la camisa
zant esempi is polan fér
stè mo zèt ad ascultér
tot i qui c’ha vò da dir
par cuntér stè lavurir:
La soppa ed pass l’a fa l’Evita
bona da pluchérs al dida
con i ucél in ponta ed nés
l’an fa brisa i qui a chés
la rimpèss soquanti pgnàt
con di pèss ed toti al fàt
Quand l’Ivonne l’è al furnél
al magnér al srà speziél
la prepara par benèn
zintunér ed magnarèn
l’ai presénta tot guarnè
cl’è l’argoi ed so marè
La Tiziana l’è un canàn
a fér al doulz ed mascarpàn
la prepara di gnuc frèt
da fér gnir i cavi drèt
l’è una méga s’la i n’à voia
a tirér dis ov ed sfoia
La Novella l’è fra i cug
propri bréva a fér i sug
li la romga in d‘la spaltura
e s’la cata d’la verdura
ecco lè in quatr e quatr ot
béle pronti un bél risot
Atac al fauren la Letezia
la s’inzagna con perezia
al canoch col pan gratè
ien la so spezialitè
col bà arost l’è tant espèrta
che s’armagn a boca avèrta.
Quand i astiz ien da fér
e po’ incion ai vol mazér
l’Alessandra sanza ciachèr
as produs in un masachèr
ai ardus tot in t’al stiér
e po’ ai cus soura al furnél,
l’ai cumpann in insalé
catalana l’è ciamé,
la Sandrèina fa una trèppa
che Vissani ai fa una pèppa,
i so spaghèt cunzé col coz
i srèn bon da féri un noz.
Anc la Robby an’è da manc
con al so bél grinbél bianc
ch’la s’arvisa a un ciarghèn
quand l’armasda i tegamèn,
ed bunté li la t’acoppa
se ed fasu la fa la soppa
Claudia Neri l’è un artèsta
con i piat d’insalé mèsta
l’ai azounta dal grén d’u
po’ d’la méila e di pinu
l’ai furnèss de piò inpurtanza
con du spiguel ed mlaranza
la fà di capolavur
a cunparr di vés ed fiur
Quand ai è di complean
l’è la Clelia a mettri al man
a fér al tourt l’è tante bréva
ch’el fan gnir na béla béva,
Bruno al va a tur la chitara
e pò tot i fan la gara
anc stunand ma con al cor
a fér i miur auguri in cor;
s’la cumpèss i an na coca
tot insamm i sverslan “ Oca!”
Flavio al fà al zerimonir
al rimpèss tot i bichir
quand al fa i unur ed cà
l’è al piò brév parchè lò al sa
comm tratér coi furestir
al cgnoss el boni manir
al fa sentèr a mod so
tot i ospit a cà so.
Suquant omen is dan da fér
ogni tant a cusinér:
d’la gradéla Bron l’è l’as
sèpa chéran o sèpa pass
con la so bandéna in co
a gl’i ariva sanper ed co
s’al n’à brisa sò i cuaion
as zimanta col frizon
Pavi esprèm la so bravura
sopratot con la fritura
ed patéd o carsintèini
in sarvèss dal roli pèini
al poza ed frèt par una sména
ch’i stan tot a la lunténa
Ogni tant infèn Simàn
al fa al sufrètt con convinziàn
par cunzér al taiadél
tiredi a man col matarél
Ai dulz spass pruvad Faziol
pastizir soul a parol
al vin da Zant coi cabarà
e al se stèmma comm un rà
bigné, pènza e brazadéla
soul ch’l ai fà pò so suréla
Rizzi l’è sè un brév ragaz
ma al n’à voia ed fér un caz,
anzi l’è brév a spazér
ma soul qual chl’à da magnér
al fa fora comm un rat
ed susèza trai sgavatt
a gnè gninta ch’al le tègna
quand l’ariva la gramègna
po’ in d’al piat al tocia al pan
ch’al s’immèrda toti al man,
as pulès in d’la camisa
e la Robby “ Brisa, brisa!”
Carlo Alberto da Bulagna
magna e bévv sanza vargaggna ,
in cal mentr al fa du scuési:
“Ai è piò gost s’as magna adési
mo sent què, mo che delezzia
viva viva la Letezzia”,
po’ al da al vi a la ciacaré
parchè dopp avair magné
ai è al so bél divertimànt
a tratér ed qui inpurtànt
comm al gueren o al balàn,
ed don Arig l’è un ciacaràn
l’è al piò vecc e par riguérd
al stén a sentèr fèn a térd,
ma i s’afrontèn anc étar stori,
insamma tot al repertori,
argumènt d’atualité,
fiu, salut, tanp e cazé
con in man un bichirot
a fén gnir la mezanot…
pò pian pian se smorza incosa
parchè agnè incion c’al posa
supurtér tot sti bacai:
a un zèrt pont a si dà un tai,
quelcdon taca a sbadacér
i armasoi ien da sparcér:
“
A san stoff, me a vag a lét
che dmatenna a’m liv al sét”
“Par stasira a finen què”
“A se vdén dman dopp mezdé”,
l’ultum l’à da srér la porta
e dal rosc al tul la sporta.
Quater o zènc di piò acanè
ogni tant is fermèn lè
par zughér trai our a pocher
e finir el ultmi ciacher
par zarchér l’ultma emoziàn
e stabilir chi è piò busàn
Flevi, Arrigo, Zazzaron
Carlalbert, Rizzi o Simon
Pavi o Marzio l’avuchét
po’ anca lour i van a lét.
Infèn la Bamba la s’arposa,
ma al dè dopp artaca incosa
i s’artrovèn prèmma ed sira
pr’an farmér sta roda ech gira.
Quassta fola, sanza ingann,
la và ed long da piò ed vènt an
l’è difezil da sustgnir
quand t’al vé a cuntér in gir.
Ma la storia ch’ò cuntè
l’è la pura veritè.
Scusém bàn sa n’in psi piò
anca mè a sàn stoff, e pò
se i maròn a v’ò strazé
supurtè un secand ,parché
la finèss què la sturiéla
toc e dai la zirudéla.